U Hašanima, rodnom mjestu književnika Branka Ćopića danas je održana manifestacija "Ćopićim stazama djetinjstva".

Pomoćnik ministra za kulturu Tanja Đaković najavila je danas da će u Hašanima uskoro biti realizovan projekat "Učionica na otvorenom", a sredstva u iznosu 80.000 KM obezbijedilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

"Učenici iz Republike Srpske, ali i Srbije i okruženja imaće mogućnost da na jedan drugačiji način, u književnikovom rodnom mjestu, dožive likove  o kojima je Ćopić pisao i koje smo kroz njegova djela upoznali", izjavila je ona.

Prema njenim riječima, gotovo da ne postoji pisac koji je toliko volio svoj rodni kraj i o njemu toliko pisao kao Ćopić o svojim Hašanima.

"Izuzetno smo ponosni što smo sredstvima Vlade Republike Srpske obnovili rodnu kuću našeg omiljenog pisca iz djetinjstva kao dio projekta "Revitalizacija rodnog mjesta Branka Ćopića. Obnovom kuće i uređenjem dvorišta završene su dvije faze projekta, a uskoro će početi i treća koju realizujemo sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije", navela je ona.

Načelnik opštine Mladen Kljajić kaže da su institucije  Republike Srpske pomogle obnovu rodne kuće Branka Ćopića i spomen- škole te izgradnju mlina djeda Triše.

"Zonig planom je predviđeno povezivanje ovih cjelina što će doprinijeti da Hašani, ali i opština Krupa na Uni zažive", rekao je.

Kod rodne kuće Branka Ćopića u Hašanima  danas su na život i djelo velikog srpskog pisca podsjetili glumac Srećko Marčeta i učenici Osnovne škole "Branko Ćopić".

 Na bistu kod spomen- škole položen je vijenac.

Manifestcija "Ćopićevim stazama djetinjstva obilježava se na Miholjdan, krsnu slavu Ćopića.