Odluku o obilježavanju 20.maja kao Svjetskog dana pčela Generalna skupština UN donijela je krajem 2017 godine s ciljem da se podigne svijest o njihovom značaju i upozori na smanjenje broja pčela u svijetu. Ovaj datum je predložen, jer je u maju na sjevernoj polulopti najbujniji razvoj pčela. Osim toga, 20. maja se rodio Anton Janša (1734-1773) začetnik i učitelj modernog pčelarstva. Radio je kao dvorski pčelar, a carica Marija Terezija ga je imenovala za prvog carskog instruktora u monarhiji.

Pčele su jedan od najznačajnijih oprašivača – obezbeđuju hranu i bezbednost u ishrani, održivu poljoprivredu, raznolikost živog svijeta, a isto tako doprinose i ublažavanju klimatskih promjena i očuvanju životne sredine. Zaštita pčela i pčelarstva dugoročno doprinosi smanjenju siromaštva, gladi i očuvanju zdrave životne sredine i biodiverziteta.

Pčele nam obezbeđuju visoko kvalitetnu hranu (med, matični mleč i cvetni prah) i daju osnovu za druge proizvode koje koristimo u zdravstvu i šire (pčelinji vosak, propolis i pčelinji otrov).

Najveći doprinos pčela i drugih oprašivača je oprašivanje skoro tri četvrtine svih biljaka, od kojih proizvodimo 90 % svjetske hrane. Trećina svjetske proizvodnje hrane zavisna je od pčela, odnosno svaka treća kašičica hrane je zavisna od oprašivanja.

Broj oprašivača u Europi smanjen je u posljednjih 30 godina za tri četvrtine. Iako nije poptuno jasno zašto je to tako, mnogi znanstvenici smatraju da je uzrok tome rast upotrebe pesticida neonikotinoida.Pesticid koji je u širokoj upotrebi djeluje na živčani sistem insekata, njihovu težinu i reproduktivni sistem. Obično se koristi za prskanje sjemena prije sijanja ali biljke aposrbiraju manje od 20% kemikalije a ostalo završi u okolišu.

Iako rad pčela shvatamo olako, da li ste znali ove podatke o pčelama:

 

    Već 150 miliona godina pčele proizvode med i one su jedini insekt koji proizvodi hranu koju jedu ljudi.

    Zamahne krilima oko 11.400 puta u minuti, zbog čega i čujemo zvuk „zujanja“

    Njuh pčele je toliko precizan da ona može razlikovati stotine različitih biljnih sorti.

    Proizvede oko 1/12 kašičice meda u svom životu, a tokom jednog leta ona poseti 50-100 cvetova.

    Matica može živeti i do pet godina (ređe do 7). Jedina je pčela u košnici koja polaže jaja. U letnjim mesecima polaže i do 2.500 jaja dnevno.

    Svaka pčela u koloniji ima jedinstven miris i to je za članove kolonije znak prepoznavanja.

    Kolonija pčela sastoji se od 20.000–80.000 pčela i jedne kraljice.

    Medonosne pčele komuniciraju putem “plesa”.

    Mlade pčele sve nauče od starijih i iskusnijih.