Komandant Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH Milan Radojčić predao je danas raport članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, čime je u kasarni "Kozara" u Banjaluci počelo obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske. 
 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Vojska Republike Srpske uvažavala međunarodne konvencije o ratovanju i da je to vojska koja je branila slobodu svog naroda i kojoj se ne može pripisati da je činila zločine.

Čestitajući Dan Vojske Srpske svim njenim pripadnicima, Dodik je napomenuo da je 12. maja 1992. godine donesena odluka o formiranju Vojske, kao vojne formacije u odbrani slobode srpskog naroda i političke i vojne verifikacije volje tog naroda koja se prije toga odrazila kroz formiranje Republike Srpske.

"Da nije bilo Vojske Republike Srpske stradanje našeg naroda bilo bi daleko veće i obimnije i podsjetilo bi na naša stradanja iz Drugog svjetskog rata", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon centralne manifestacije obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Dodik je podsjetio da je razlog zašto se srpski narod digao u stvaranje svoje države i vojske upravo to istorijsko sjećanje na stradanje koje je bilo masovno u prošlom vijeku.

Obilježavanje Dana Vojske Republike SrpskeObilježavanje Dana Vojske Republike Srpske
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske

"Zato Srbi, kako savremene generacije tog doba, tako i mi ovdje, moramo da znamo da sloboda zavisi od toga da li imamo dovoljno respekta da branimo svoju slobodu, a ona se najviše ogleda kroz državu", naglasio je Dodik.

On je poručio da bez Vojske Republike Srpske srpski narod ovdje ne bi postojao.

"Istorijski značaj vojske je veoma važan. Samoorganizovana, podržana najvišim državnim organima, podržana od naroda, to je bila vojska koja je voljena, koja je pripadala tkivu koje je branila. Vojska Srpske nije branila teritoriju nego narod", naglasio je predsjednik Srpske.

On je dodao da, bez obzira što Vojska Republike Srpske više formalno i organizaciono ne postoji, ona ostaje sastavni dio srpskog naroda, duboko ukorijenjen u njegovo opredjeljenje.

Dodik je istakao da to nije trebalo učiniti, da je trebalo sačuvati Vojsku, jer je to bilo pravo koje je stečeno Dejtonskim sporazumom, zapisano u ustave BiH i Republike Srpske.

On je dodao da pripadnici srpskog naroda u Oružanim snagama BiH na najbolji način predstavljaju tradiciju onoga što jeste Vojska Srpske.

Obilježavanje Vojske Republike SrpskeObilježavanje Vojske Republike Srpske
Obilježavanje Vojske Republike Srpske

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da je Vojska Republike Srpske ispunila istorijsku misiju sačuvavši samo postojanje srpskog naroda na prostorima BiH i regiona.

"Danas zadatak opstanka srpskog naroda imaju građani Republike Srpske i njeno rukovodstvo. Mir koji nam je svima životno važan i neophodan, kao svoju najvišu svrhu ima opstanak Srba u Republici Srpskoj i BiH", smatra Vulin.

Povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske, Vulin je rekao novinarima u Banjaluci da je u građanskom ratu u BiH, koji srpski narod nije tražio i nije izazvao, Vojska Republike Srpske uspjela da obezbijedi opstanak srpskog naroda, te spriječi završetak genocida i protjerivanja koji su vršeni nad Srbima u Prvom i Drugom svjetskom ratu.

"Srbija, kao jedan od svojih naznačajnih zadataka ima opstanak srpskog naroda van svojih granica", istakao je Vulin.

On je naveo da će, dok Srbiju vodi predsjednik Aleksandar Vučić, Republika Srpska i njeni građani uvijek biti zaštićeni i čuvani.

"Mir nam je neophodan i za njega radimo znajući da ćemo samo tako sačuvati Republiku Srpsku i Srbiju", smatra Vulin.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske (Foto: RTRS)Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske (Foto: RTRS)
Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske (Foto: RTRS)

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić istakao je da je Vojska Republike Srpske omogućila da danas postoji Srpska, kao garant opstanka srpskog naroda u BiH i kao garant njegove ravnopravnosti.
"Vojska Republike Srpske bila je narodna vojska, koju je činilo više od 215.000 ljudi i koja je odbranila svoj narod, a nastala u njegovoj muci. Ona se trudila da odbrani svoj narod, što je ponosno i uradila", dodao je Ivanić.

On je podsjetio da je za odbranu srpskog naroda u proteklom ratu stradalo više od 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske.

"BiH i njene Oružane snage mogu biti stabilne pod uslovom da jedni druge uvažavamo, i vojnici i oficiri i političari. I narod Republike Srpske samo traži da Republika Srpska bude uvažena i spremni su na dogovore i kompromise, ali svaki put kada Republika Srpska ili njen narod budu ugroženi moramo imati svoje odgovore", poručio je Ivanić.

On smatra da bi trebalo biti manje priče o ratu, sukobima i naoružavanju.

Ivanić je povodom obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske novinarima u Banjaluci rekao da Oružane snage BiH treba da se u vremenu koje dolazi više bave stvarima koje nemaju veze sa ratom, već sa mirom, da što je više moguće pomažu civilima u slučaju nepogoda.

Na svečanosti su bili i poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ministar i zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš i Boris Јerinić, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić i druge zvanice.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je 12. maja 1992. godine odluku o formiranju Vojske Republike Srpske kao odgovor na događaje koji su najavljivali rat, poput otcjepljenja Slovenije, Hrvatske i Makedonije, kao i muslimansko-hrvatsko proglašenje nezavisnosti BiH bez uvažavanja volje Srba.

Prema podacima, u Vojsci Republike Srpske učestvovao je 215.621 pripadnik ili 16 odsto ukupnog stanovništva Republike Srpske, a poginulo oko 30.000 ljudi, od kojih oko 23.000 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Povodom Dana Vojske Republike Srpske od zvaničnika Srpske stigle su brojne čestitke.