Slijedeći svoje  snove, Sebastijan Bereta iz Novog Grada  posvetio se  flauti,  prošle godine je upisao  Master studije na prestižnom pariškom nacionalnom Konzervatorijumu, odjesk barokna flauta u klasi profesora Jan de Vina / Jan de Winne/.

 Inače , on je na konzervatorijum “Rueij Malmezon” / CRR de Rueil Malmaison/ kod Pariza u klasi prof Paskal Fevrije  primljen   2012. godine, gdje nakon tri godine studija dobija diplomu "ciklus Perfekcioniste".

 Paralelno je  radio sa Fransoom Lazarevićem na Versajskom konzervatorijumu na odsjeku za baroknu flautu.

 On je 2015. godine  primljen na Muzičku akademiju u Bordou / PESMD Bordeaux/ na odsjeku flauta, u klasi prof Jute Pulčini i na odsjek pedagogije kao i na odjek muzikologije na Bordoškom univerzitetu. 

 Od te godine je  redovno surađivao sa mladim Atlantskim orkestrom koji je specijalizovan za izvođenje klasičnog i romantičnog repertoara na istrorijskim instrumentima.

 "Tu sam imao priliku da radim sa najboljim svjetskim dirigentima kao što su Rafael Pišon / Raphael Pichon/, Aleksi Kosenko / Alexis Kossenko/, Aleksandar Mikal Vilens /Alexander Michael Willens/, Nikolas Simon / Nicholas Simon/ i drugi.   Sa ovim orkestrom smo, na turnejama obišli skoro cijelu Francusku i svirali u velikim koncertnim salama kao sto su "La Sen Musikal" /la Seine Musicale/ u Parizu, Zamak Fontevro /Fontevraud-l’Abbaye/, Abaja o Dam u Santu /Abbaye aux dames Saintes/, Teatre d katre sezon u Bordou / Théatre de quatre saisons Gradignan/", kaže on.

 

Bereta je 2018. godine  primljen u prestižni francuski mladi Barokni orkestar gde je  kao solista, svirao  Kvancov koncert za dvije flaute i orkestar pod dirigentskom palicom poznatog italijanskog čembaliste Rinalda Alesandrinija.

 

Tokom studija u Bordou imao je  priliku da tri puta svira u Bordoškoj operi pod vođstvom Marka Minkovskog , direktora i dirigenta Bordoške opere.

 

Takođe  je  tokom ove tri godine bio profesor na konzervatorijumu "Merinjak" i u Muzičkoj školi "Union San Bruno" u Bordou.

 

Od 2018. godine  je  redovni član mladog Evropskog Orkestra "Hektor Berlioz" /JOEHB/ sa kojim je  te  godine svirao na festivalu ""Berlioz" a zatim i u Pariškoj Filharmoniji 2019. godine,  pod vodstvom slavnog Fransoa-Gzavijer Rota (Francois Xavier Roth/.

 

Bereta  je prošle godine diplomirao na  Bordoškoj Akademiji sa tri diplome: bačelor flaute, nacionalna diploma za profesora flaute i bačelor muzikologije Univerziteta u Bordou.

 

"Prošle godine ostvario se moj san iz  djetinjstva,  primljen sam  na Master studije na prestižni pariški nacionalni Konzervatorijum, odjesk barokna flauta u klasi profesora Jan de Vina / Jan de Winne/,  gdje trenutno studiram. Dobitnik sam stipendije od strane Mejer fondacije za mlade umjetnike koja podržava moje projekte i studije", rekao je on.

 

Sa  kolegom fagotistomm Arnoom Kondeom  osnovao je barokni ansambl Poseidon sa kojim redovno nastupa kao solista i kao kamerni izvođač po cijeloj Francuskoj. 

 

Cilj  je da u  budućnosti  sarađuju  sa francuskom ambasadom u BiH  i Sribiji te da sa ansamblom rade  turneje po našim prostorima.

 

„Naš prvi CD izlazi početkom 2021. godine godine", navodi Bereta.

 

Osim toga, od prije tri godnine, sa baroknim ansamblom Tur a Tur , kao solista svira  u Bahovoj sviti za flautu orkestar i Telemanovom koncertu za flautu i blok flautu.

 

 

Ovaj mladi muzičar rođen je  1990. godine  u Novom Gradu a od devete godine je pohađao muzičku školu , na odsjeku za gitaru.

 

"Nikada nisam osjećao da je gitara “moj instrument”, te  svoje sedamnaeste godine ,  u srednjoj muzičkoj školi u Prijedoru, otkrivam flautu. Od prvog trenutka sam potpuno zaljubljen u taj instrument i znao sam da je to moj poziv u životu", kaže on.

 

Sa 18 godina odselio je  u Beograd i po preporuci profesora flaute sa Akademije u Beogradu upisao srednju muzicku školu “Dr Vojislav Vučković”, odjek flauta u klasi profesora Danijele Bajić.

 

Tokom tri godine školovanja u Beogradu bio je  laureat na takmičenjima  Susreti flautista "Tahir Kulenović" u Valjevu i takmičenju mladih umjetnika u Sremskim Karlovcima.

 

"Otkada studiram u Francuskoj, samo sam imao jedan koncert na našim prostorima i to na Ohridu u Makedoniji, na "Ohridskom ljetnjem festivalu" 2018. godine koji je bio podržan od strane francuske ambasade u Makedoniji", rekao je on.

 

Bereta u  skoroj budućnosti planiram da radi turneje i koncerte po BiH, rodnom Novom Gradu, Prijedoru i okolini.

 

Kako kaže,  volio bi i da radi sa mladim muzičarima sa našim prostorima i da organizujem radionice o mogućnosti njihovog studiranja u Francuskoj.

 

Cilj mu je da u  budućnosti ostane u Parizu i da radi kao muzički izvođač i pedagog te da uz to, radi i radionice istorijskih instrumenata i da piše udžbenike za flautu.