Republički zavod za statistiku - Probni (pilot) popis polјoprivrede realizovaće se na teritoriji Republike Srpske u periodu od 15. do 30. oktobra ove godine.


U isto vrijeme probni popis će da se sprovede i na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Popis polјoprivrede, pored popisa stanovništva, predstavlјa jedno od najsloženijih i najznačajnijih statističkih istraživanja u ukupnom statističkom sistemu, a imajući u vidu da je poslјednji popis polјoprivrede na teritoriji Bosne i Hercegovine sproveden 1960. godine, nije potrebno posebno naglašavati značaj podataka koji će da se prikupe.


Popisom će da se obezbijede podaci o veličini polјoprivrednih gazdinstava, o zemlјišnom fondu i kategorijama korišćenja polјoprivrednog zemlјišta, površinama pod usjevima, površinama voćnjaka i vinograda, podaci o navodnjavanju i korišćenju organskih i mineralnih đubriva, broju stoke, polјoprivrednoj mehanizaciji i objektima, radnoj snazi, organskoj proizvodnji, podaci o ribnjacima i površinama pod šumom i mnogi drugi.


Dobijeni podaci omogućiće uvid u stanje polјoprivrede u Republici Srpskoj koji će donosiocima odluka, na lokalnom kao i na nivou cijele Republike Srpske, biti od izuzetne koristi prilikom izrade strateških dokumenata, a sve u cilјu dalјeg razvoja polјoprivrede.


Probni popis će se realizovati na reprezentativnom, slučajno odabranom uzorku porodičnih polјoprivrednih domaćinstava, u 78 popisnih krugova koji pokrivaju 75 naselјenih mjesta na teritoriji 31 opštine. Biće popisano nešto malo manje od 4 100 domaćinstava.


Popisivanje će vršiti posebno obučeni popisivači, uz upotrebu laptopa, direktnim unosom dobijenih odgovora u za to namjenski izrađenu aplikaciju. Popisivači će nositi akreditacije Republičkog zavoda za statistiku.


Rezultati probnog popisa neće biti publikovani već će se koristiti za statitističke analize kako bi se svi uočeni nedostaci otklonili prije početka punog popisa i obezbijedili uslovi za dobijanje kvalitetnih podataka.


Apelujemo na porodična polјoprivredna domaćinstva da prime popisivača i daju odgovore na postavlјena pitanja, stoji na sajtu republičkog zavoda za statistiku.


Svi podaci koji se prikupe povjerlјivi su i koristiće se isklјučivo u statističke svrhe.