Udruženje penzionera u Novom Gradu ove godine prvi put pomaže odlazak članova na banjsku rehabilitaciju, a od 1. do 6. juna u Banji Mlječanici, u Kozarskoj Dubici, boraviće 30 penzionera.
"Ovu aktivnost realizujemo zahvaljujući podršci opštine Novi Grad u iznosu od 70 odsto. Komisija je na osnovu prijedloga odabrala korisnike. Pravo imaju penzioneri čija su primanja do 500 KM", rekao je predsjednik Udruženja penzionera Novi Grad Nedeljko Zgonjanin. 

Opština Novi Grad će za banjsku rehabilitaciju obezbijediti 14.700 KM, dok će korisnici plaćati 30 odsto cijene boravka, a troškove prevoza Udruženje penzionera u ovoj opštini. 

Zgonjanin kaže da je ovo udruženje prošle godine realizovalo oko 95 odsto planiranih aktivnosti. 

On je danas na sjednici Skupštine Udruženja penzionera Novi Grad rekao da su prošle godine jednokratnu novčanu pomoć od po 50 KM dobila 244 penzionera i da je isplaćena novčana pomoć od po 500 KM porodicama 212 umrlih članova. 

"Iz opštinskog budžeta Udruženje je prošle godine dobilo 13.110 KM za poklon-pakete socijalno ugroženim članovima, kao i redovni grant u iznosu od 5.445 KM. Osim toga, za organizaciju jednodnevnih izleta opština Novi Grad obezbijedila je 3.200 KM i za organizaciju opštinskog takmičenja u šahu 200 KM, što je ukupno 21.955 KM", naglasio je on. 

Zgonjanin je naveo da je prošle godine, povodom Međunarodnog dana starih lica, organizovano besplatno mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi za 150 penzionera. 

Image may contain: 3 people, including Miroslav Drljača and Bojan Lukac, people standing

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača ističe da su nove aktivnosti Udruženja penzionera veoma značajne. 

"Ranije se Udruženje bavilo isključivo socijalnim segmentom, a veoma je bitno da se penzioneri druže. Zato smatramo da su značajna druženja i jednodnevni izleti koje organizuje Udruženje", naveo je Drljača. 

Na današnjoj sjednici je istaknuto da u Novom Gradu ima 4.954 penzionera, od kojih su 4.719 članovi Udruženja. Najnižu penziju u iznosu od 180 KM prima 461 penzioner. 

Od početka godine u ovoj opštini je novih 103 penzionera, a u istom periodu umrlo je njih 80. 

Image may contain: 1 person, sitting, table and indoor